#Goed is goed genoeg.
Als je mag leren zoals jouw brein leert.
Ben jij of je kind een beelddenker…..??
Als je dagelijkse gedachten voornamelijk van je rechter dominante brein komen.(Gevoelsbrein) Dan lukt het automatiseren op school niet zo soepel.(Want dat doe je met je linkerbrein)
Als je dan met je gevoelsbrein (wat zullen andere wel niet denken, is het geen domme vraag, ben ik de enige die het niet snapt) toch de vraag durft te stellen, en je leerkracht legt het nogmaals uit op de zelfde manier of zegt ga maar oefenen begrijp je het waarschijnlijk nog niet.
Je wordt in je brein bevestigd dat je dom bent. Dat je had mogen vragen om een andere uitleg dat weet je als kind niet.
Als dit dagelijks gebeurd doet dat wat met je zelfvertrouwen. Als niemand ingrijpt kun je er trauma van krijgen. Schooltrauma.
Dit is iets wat scholen en leerkrachten liever niet willen horen. Het is ook niet leuk voor hun om te horen. Want zij staan dagelijks voor de klas hun stinkende best te doen. Om aan alle kinderen tijd en aandacht te geven, en de leerstof(methode) aan de kinderen te leren. Helaas is er weinig bekend over dominantie profielen. Deze dominantie staat vast, voor ieder kind kan dat anders zijn. Dat betekend dat je verschillende leerstijlen hebt onder de kinderen.
De een leert met oefenleren (linkerbrein) kleine stapjes automatiseren. Een ander leert met begripsleren (rechterbrein) eerst begrijpen en heeft meer informatie nodig, je wil eerst het geheel snappen. En dan heb je het doen leren, het zegt het al beginnen en doen.
Bottum-up leren is ook voor de linker brein kinderen een manier om volgorde te leren , Top-down is voor de rechterbrein kinderen erg fijn, eerst het grote geheel dan in kleinere stappen begrijpen tot dat het begrepen is.
Dit zegt dan alleen iets over de informatie verwerking, je hebt ook te maken met dominante zintuigen. De vier belangrijkste zintuigen die onze hersenen van informatie voorzien zijn dubbel uitgevoerd en hebben ieder zo hun eigen dominantie : hand, voet, oog en oor. Door te bepalen welke combinatie jij hebt weet je ook hoe jouw hersenen leren en informatie verwerken. Soms is het zo dat je een blokkade hebt waardoor je onder stress niet iemand aan kan kijken of het schrijven niet lukt. (Of slordig is)
Als je jouw dominantie profiel kent weet je hoe je leert. En het kan zomaar zijn dat je juist heel goed oplet als je de leerkracht niet aankijkt tijdens de instructie, of dat je juist moet bewegen onder de instructie. (Op blaadje tekenen) Maar de leerkracht geeft jouw een seintje dat je moet opletten. Terwijl je juist zit op te letten. Daar komt weer je gevoelsbrein.. Ik doe het weer niet goed…Je wordt gefrustreerd omdat het niet eerlijk voelt. Daardoor is het goed mogelijk dat je seintjes gaat geven dat je het werk niet leuk vindt dat de lesstof saai is. Het aan het werk gaan omdat je nog niet voldoende informatie hebt een probleem gaat worden. Eigenlijk is dit allemaal stress voor je brein. En als je stress hebt wordt het leren en onthouden bijna onmogelijk.
Dit heeft grote gevolgen. Ik zou willen dat kinderen zich zelf begrijpen en zich begrepen voelen. Waarom ze leren, doen zoals ze doen en dat dat goed is. #Goed is goed genoeg. Met wat kleine aanpassingen in het onderwijs kunnen alle leerlingen mee op school. En voelen ze zich niet dom, niet gezien of gehoord. En dat zal er voor zorgen dat de wachtlijsten voor de ggz afnemen en de diagnose op het gedrag niet meer geplakt zal hoeven worden.
#Goed is goed genoeg.